Wednesday 1st April: Challenge questions
Since it's April Fool's Day today, I thought it might be fun to do some maths riddles. Here's mine  can you work it out? Once you have tried, why not design your own maths riddles (or two!). Try testing them on your adult. How did they get on?
(Tip: if you're stuck, work backwards)
Tuesday 31st March: Challenge questions
How did you get on yesterday? Don't worry if you can't answer all of them  they get harder as you go. Just try your best: read the question carefully and remember  a bar model could help you.
Challenge 1
A piece of luggage weights 12kg. The empty luggage weights 5kg. Find the mass of the clothes.
Challenge 2
Molly has 10 days to finish a project. She has to spend 1/5 of her time planning the project. How many days does Molly spend planning the project?
Molly spends 2 days finishing her project.
Challenge 3
Alfie says that if he has 24 fossils and he shares them equally between himself, Isaac, Charlie and Jake, each person will have 5 fossils.
Is he correct? How do you know?
Alfie is wrong: 24 divided by 4 = 6, each person will get 6 fossils.
Monday 30th March: Challenge questions
How many can you answer?
Challenge 1
In a class there are 13 boys and 19 girls. How many more girls than boys are there? Use a bar model to show your answer. Don't forget to label it.
There are 6 more girls than boys.
Challenge 2
Jenny's ribbon is 75 cm long. Emma's ribbon is three times as long as Jenny's ribbon. What is the total length of their ribbons? Draw a bar model and label it to answer the question.
Challenge 3
3kg = 3,000g
3,000g divided by 4 = 750g
750g x 2 = 1,500g
1,500g divided by 6 = 250g
Each car weights 250g
Friday's Challenges
Challenge 1
!
21x3=63, largest
23x1=23, smallest
I got six different calculations  did you beat me? Email me and let me know!
Challenge 2
22 x 8 = 176, 28x4=112, 184x4=736
Thursday's Challenges
Challenge 1  Find the difference
Did you get them all?
Challenge 2  Magic Squares
Copy this square into your books then fill in the missing numbers in the square to make each row and column add up to the same amount
4 
9 
6 
15 



1 
11 



5 
16 
3 
10 
Answers:
Wednesday's Challenges
Challenge 1
Two digit numbers totalling 6:
15, 24, 33, 42, 51
Three digit numbers totalling 6:
114, 123, 132, 141, 213, 222, 231, 312, 321, 411
Don't forget to draw your bar models for the next two questions!
Challenge 2
There are 24 marbles in a jar. Jenny puts 124 more marbles into the jar. How many marbles are there in the jar now?
124+124=148
Challenge 3
There are 5 times as many boys as there are girls at a party. There are 8 girls at the party. How many children are there altogether at the party?
boys: 5x8=40
girls: 8
altogether: 40+8=48
Tuesday's Challenges
Challenge 1
•Prove it!
1+1+1+7=10 1+1+3+5=10 1+3+3+3=10
Challenge 2
Lulu has 500 buttons.
She sells 201 buttons. How many buttons does Lulu have left? Draw a bar model to help you find the answer.
500201 = 299
Challenge 3
A postman has to deliver 358 letters. He delivers some letters and has 289 letters left to deliver. How many letters has he delivered? Don't forget to draw and label your bar model  it will help you find the answer.
358  289 = 69